Ennen verkkokauppaliiketoiminnan aloittamista kaupalle pitää olla varattuna domain, eli www-sivujen osoite. Suomalaiset fi-päätteiset domainit myöntää Viestintävirasto (Ficora), jonka domain.fi-palvelusta voit suoraan varata itsellesi mieleisen doimainin.

Tässä artikkelissa kerron ohjeet siihen, miten rekisteröit domainin keksimällesi hyvälle verkkokaupan nimelle. Verkkokaupan nimen keksimistä käsittelimme artikkelissa:  Miten keksiä paras nimi verkkokaupalle?

Verkkokauppasi perustamista varten tarvitset nämä:

  • Domainin nimi rekisteröity
  • Sivutila hankittu (webhotelli)
  • Sähköpostilaatikot (sisältyy yleensä webhotelliin)

Lisäksi tarvitset käyttöösi verkkokauppaohjelmiston, mutta sitä käsittelemme myöhemmässä artikkelissa.

Rekisteröi itse fi-domain

Voit hakea vapaita fi-päätteisiä domaineita Ficoran sivuilla.

Hae vapaa fi-domain

Canonmaisteri.fi on vapaa varattavaksi.

  1. Kirjoita hakukenttään haluamasi domainnimi.
  2. Paina Etsi-nappia ja kentän alla näet onko kyseinen domain vapaa vai varattu.
  3. Jos se on vapaa ja haluat sen itsellesi, niin paina sivun yläosassa olevaa Rekisteröidy-nappia.
  4. Kun ole rekisteröitynyt voit viedä tilauksesi loppuun ja maksaa sen verkkopankissa, tilisiirrolla tai vaikka luottokortilla.

Yleensä viimeistään seuraavana arkipäivänä saat sähköpostivahvistuksen, että domain on rekisteröity sinulle ja silloin käy kirjautumassa palveluun ja katso kohdasta ”omat verkkotunnukset”, mikä on domainisi valtuutusavain. Tätä tietoa tarvitset, jos rekisteröit itse domainin, mutta otat webhotellin joltain palveluntarjoajalta.

Useat suomalaiset palveluntarjoajat tarjoavat valmista webhotellipalvelua, johon sisältyy domainin rekisteröinti, webhotelli ja riittävä määrä sähköpostilaatikoita. Tärkeintä valinnassa on palveluntarjoajan luotettavuus, sillä eihän yksikään verkkokauppias halua, että verkkokauppa on epäkunnossa teknisen vian takia ja asiakkaat valitsevat toisen verkkokaupan sinun kauppasi sijaan.

Tässä on muutamia hyviä suomalaisista webhotellipalveluita:

Toivottavasti tämä artikkeli helpottaa verkkokaupan domainin etsimistä ja valitsemista. Tässä oppaassa kerroin lähinnä fi-domainiin liittyviä rekisteröintiasioita, koska näen että suomalaisilla verkkokaupoilla on hyvä olla suomalainen domaintunnus. Jos liiketoimintasi on suuntautumassa myös Suomen ulkopuolelle, silloin suosittelen ehdottomasti com-päätteisen domainin hankkimista. Niitä voit rekisteröidä myös yllä mainitujen palveluntarjoajien sivuilla.